Afgelopen weekend werden er weer puike prestaties geleverd op verschillende fronten.

Afgelopen weekend stond met stip aangeduid op de kalender, het was moederclub Neerpelt (SACN) die hun veldloop organiseerde. Deze organisatie heeft plaats in het Provinciedomein Dommelhof waar een mooie omloop werd uitgetekend dat echt de naam cross waardig is door een gevarieerde omloop met pittige korte heuvels. Ook de dag voordien werd er gelopen op de Ekiden in Tongeren en de cross in Mechelen. De meesten zijn klaar voor het Belgisch Kampioenschap dat nu zondag plaats heeft in Hulshout.

 

12/11/2023 Podia voor Stefaan Cools en Jorne Vanherck op de veldloop te Neerpelt (SACN).

Door de vele organisaties dit weekend was er ietsje minder volk aanwezig, doch werden er meer dan 500 aankomsten geteld en waren de wedstrijden om van te smullen. De korte steile hellingen op de vroegere zandduinen zorgde voor spektakel en een natuurlijke selectie. Vanuit Meerhout (MAV) trokken de meeste atleten richting Neerpelt om de benen een keer te testen voor het grotere werk nu komende zondag op het BK in Hulshout.

He waren de kadetten jongens die als eersten aan de slag moesten met 2 nieuwbakken 1ste jaars kadetten Arthur Horsmans en Lukas Binnemans en 2de jaars Senne Hendrickx. De kadetten hadden 3190m voor de boeg wat een hele afstand is als je van de miniemen overgestapt bent. Niet iedereen was goed weg in de start, maar geen paniek de afstand is lang genoeg om plaatsen op te schuiven. Het was Senne die bij de start mee in de kopgroep zat en vrij lang vooraan kon meedraaien. Senne was de voorbije weken nog een 14-tal dagen goed ziek geweest door een hardnekkige griep en kon daardoor naar het einde toe geen versnelling bijzetten. Doch werd Senne mooi 6de in het mooie gezelschap.

Lukas en Arthur waren iets minder snel gestart wat normaal is voor de eerste jaars atleten. Maar beiden bleven ervoor gaan en schoven stelselmatig op in de koers. Deze 2 atleten eindigde mooi in het pak met Lukas op de 12de plaats en Arthur op de 18de plaats van de 28 atleten. Mooi voor de eerste koers bij de groteren…

 

Bij de scholieren dames starten ook de Masters boven de 50 jaar met ook de bezige bijtje jeugdtrainster Diana Boelen. Diana liep samen met 2 dames van SACN haar koers en beleefde veel plezier onderweg. In de laatste ronde perste Diana er nog eens alles uit en belande zo op de 5de plaats voor de 2 dames die haar vergezelde.

 

Ook de scholieren heren liepen samen met de Masters boven de 50 jaar en hier was het Stefaan Cools die een snelle start nam. Stefaan liep in deze reeks lang op kop bij de masters die 4250m moesten afleggen. Naar het einde toe moest Stefaan toch nog een atleet voor hem dulden en werd hij knap 2de achter Pascal Van Marcke van de 13 deelnemers.

 

De senioren hadden 7840m voor de boeg op deze zware omloop en eigenlijk te zwaar en te kort voor het BK volgende week. Jorne Vanherck had dan besloten om mee te doen op snelle duurloop tempo. Ondanks het tragere tempo behaalde de 3de plaats op 12 deelnemers en dat het goed ging zie je aan de foto waar hij een kunstje doet in het bergaf lopen. Jorne had trouwens een kortere wegwedstrijd gelopen de dag voordien als laatste grotere prikkel naar het volgend weekend toe.

 

Stijn Binnemans liet bij de jongere masters zien dat hij stilaan in form is voor zijn grotere wedstrijd in december “De Hel van Kasterlee”. Stijn moest alles geven in de start wat als lange duursporter niet evident is. Dus voor hem is de 5190m geen probleem maar eerder de snelheid die in een cross nooit zakt, eerder altijd blijven beuken is in tegenstelling van de langere duurwedstrijden. Toch was hij content met zijn 9de plaats. Ook Wannes Hendrickx stond aan de start en haspelde hij deze zware cross af, voor Wannes de 16de plaats.

 

11/11/2023 Jorne Vanherck toont zijn goede conditie op de Ekiden in Tongeren.

 

Elk team bestaat uit zes lopers die om de beurt een deel van de marathon voor hun rekening nemen. De eerste, derde en vijfde lopers leggen elk 5 km af, lopers twee en vier nemen 10 km voor hun rekening. De zesde loper dient nog 7,195 km alles uit zijn kas te halen. Een mooie teambuilding….

 

Jorne Vanherck werd gevraagd door het team MAES SQM Running Team om in te vallen voor een gekwetste atleet. Eigenlijk kwam het goed uit en kon deze wedstrijd dienen om nog eens goed diep te gaan voor het BK van volgende week. Jorne moest een 5km lopen op deze Ekiden als 3de atleet en liet zien dat hij goed in orde is voor de komende weken. Ondanks de felle wind werd er een tempo van 3’02”/km aangehouden met een tijd van 15’10” op de 5km wat een mooi resultaat is.

11/11/2023 Zjef Ceunen een maatje te sterk voor de tegenstand op de korte cross in Mechelen.

Toen de veldloopkalender uit kwam was het even nadenken, wat Zjef die eerste jaar senior is moet op de cross van zijn eigen club Neerpelt (SACN) meelopen op de zwaardere cross met de senioren. Toch wel zwaar een week voor het BK waar ook de selectie plaats vindt voor het Europees Kampioenschap te Brussel, in eigen land dus en een kans waar je alles voor moet doen en laten… We kozen dan om de dag voordien de korte cross te lopen in Mechelen om de hardheid nog wat aan te scherpen. Een mooie omloop met kortere hellingen en maar 2760m wat de doorslag gaf in deze cross.

Zjef vertrok eerder rustig, maar na 200m trok Zjef zijn gas open en nam zo meter bij meter afstand van de groep. De voorsprong werd uitgediept tot 20” en de test was geslaagd waardoor Zjef met veel vertrouwen en goesting uitkijkt naar het BK volgende week in Hulshout.

05/11/2023 Uitslag cross te Tongeren.

In het Limburgse Tongeren kwamen enkele atleten aan de start, hieronder de uitslagen.

Benjamins 2015 – 2016:

5de Ashley Vavens

Pupillen meisjes 2de jaars (2013):

5de Amy Cavens

Masters W 50 jaar:

4de Diana Boelen

 

Coach Wouters Luc…