Berichten

07-08/05/2022 Winst voor moederclub SACN (Neerpelt) voor zowel de dames als heren op de Beker Van Vlaanderen.

Dit weekend had op zaterdag de interclub voor de heren van SACN plaats in Ninove in Landelijke 3 en zondag de vrouwen in Lommel in Landelijke 2B. Het weer was beide dagen mooi zonnig weer en de verwachtingen waren vrij hoog voor de aanvang van het weekend, dit bracht toch wel de laatste week voor de begeleiders van de ploeg een beetje stres mee. Maar beiden ploegen deden het fantastisch, deze vormden één geheel en de atleten stuwden mekaar omhoog in de prestaties.

 

Beiden wonnen met glans hun reeks dit gepaard met vele persoonlijke besttijden, clubrecords met voor beiden toch nog een zeer jonge ploeg waar we nog een aantal jaren met aan de slag kunnen. De champagne vloeide na de volledige uitslag en de uitbundigheid was enorm.

Hieronder een opgesplitst verslag.

BVV Heren Ninove

Als onderafdeling van Neerpelt had de Meerhoutse Atletiek Vereniging (MAV) bij de heren 2 atleten aan de slag voor 2 nummers. Junior Zjef Ceunen nam de 1500m voor zich en ook in de aflossing 4x400m, Jorne Vanherck stelde zich ter beschikking voor zowel de 800m en de 5000m. Het was Jorne die van beide de spits afbeet in de 800m. Het tempo lag niet zeer hoog maar toch hoog genoeg om met 4 atleten ervandoor te gaan waarbij ook Jorne. Het was Jorne die op 250m aanzette maar dit werd direct opgevangen en terug geslagen. Jorne zag in dat het de 4de plaats werd en drong niet meer aan met in het achterhoofd dat er binnen 1h15’ een 5000m moet gelopen worden. Met zijn 4de plaats in een tijd van 2’01”49 haalde Jorne 9 punten binnen. 

Hierna was het de beurt aan Zjef op de 1500m en hier ging het snel, zeer snel. Op de 1000m kwam het trio met ook Zjef door voor een tijd onder de 3’50”. Zjef was slim genoeg om zijn waggonnetje af te haken en even te bekomen, om dan de laatste 200m nog een verschroeiende eindsprint uitperste om zo de 3de plaats te beslaan wat 10 punten voor de ploeg opbracht. Zjef verbeterde zijn tijd naar 3’58”92 en was daar meer dan tevreden mee.

 

Het uurtje voor Jorne was snel voorbij en moest hij aan de slag op de 5000m en deze afstand was nieuw want nog nooit had hij zich gewaagd aan deze afstand op de piste, dus toch wel wat zenuwen. De opdracht zo lang mogelijk volgen om zoveel mogelijk punten te verzamelen. Ook hier werd er aan de kop van de wedstrijd vrij snel een groepje van 5 gevormd waar ook deze keer Jorne zich had aangehangen. Iets over halfweg nam Jorne de leiding om nog eens aan de boom te schudden en met succes want dit dunde het groepje uit naar 3 atleten. In de laatste kilometer moest hij de rol lossen door de verzuring die toch een beetje in zijn benen zat. Maar de 3de plaats was binnen gehaald met de 10 punten dat was het voornaamste. Zijn tijd 15’32”46 waar hij na zijn 800m mee tevreden was.

 

Als laatste proef de 4x400m waar Zjef de 2de loper van dienst was. De ploeg deed het voortreffelijk en haalde de 3de plaats samen met de 10 punten en met nipt “net geen” clubrecord

Al vrij snel nam de heren de leiding en stonden deze niet meer af, SACN haalde het met 133 punten, 5 punten meer dan Houtland die 128 punten haalden. Een mooi gemiddelde van 10,3 punten/atleet.

 

BVV Dames Lommel

Voor de dames ietsje dichter bij huis en toch wel een lichte druk door de overwinning van de heren. Na 3 proeven stond SACN aan de leiding en deze gaven ze niet meer af. Hier 2 vrouwen die mee trainen in Meerhout, scholier Indy Lagarde en Anneleen Van Der Schoepen.

Het was Indy die als eerste aan de slag ging op de 1500m en er was toch enige zenuwachtigheid van hoe de wedstrijd moest aangepakt moest worden. Maar de coach stelde Indy gerust “gewoon startten en na 400m roep ik wat je moet doen”. Er werd zéér traag gestart en dit is voor Indy de minst gunstige situatie. Na 350m kreeg Indy de opdracht om het tempo omhoog te voeren en werd de groep uitgedund naar 3 atleten. Even voor het aanvangen van de laatste ronde versnelde een atleet uit ABES en nam enkele meters afstand. Ook de atleet uit ADD ging over Indy in de laatste ronde maar Indy schakelde ook een versnelling hoger en ging terug over de atleet van ADD om zo de 2de plaats veroveren en de 11 punten in een nieuwe PR van 4’59”83. Opdracht volbracht door de wedstrijd hard te maken.

Ook Anneleen op de 3000m deed haar duid in het zakje van de punten. Hier gingen van bij de start 2 atleten er van door en Anneleen nestelde zich achter een atleet uit ABES en besloot voor de punten te gaan en wachtte tot 700m van de meet om een versnelling te plaatsen en zo 10 punten mee te pakken en dit in een tijd van 11’12”66.

 

De dames tekende zich ietsje duidelijker af als winnaar met 144 punten, 17 punten meer dan ADD op de 2de plaats. Hier ook een mooi gemiddelde van 11,3 punten/atleet.

Nu de volgende blok training en verdere voorbereiding naar de grotere wedstrijden in mei en juni.

Coach Luc…

01/05/2022 Zjef Ceunen toont zijn goede conditie op de meeting in Herentals.

Herentals is al jaren een mooie opener van het seizoen, véél volk, aangenaam sfeertje en het weer zat goed mee, zonnig en bijna windstil, uitstekend weer voor prestaties dus. Zjef zag ervoor de start zeer rustig uit, nog even overleg van welk tempo in het oog te houden om zich zeker onderweg niet op te blazen, maar wel een goede positie kiezen om te reageren indien nodig.

Bij de start in de eerste 30m viel Zjef bijna door het positie kiezen, maar hij was goed weg. Er was een haas voorzien voor 8’20”, dit was ietsje te snel maar Zjef voelt tempo aan als geen ander. De eerste 2 ronden mee gaan en dan aanvoelen hoe het gaat en na deze 2 ronden liep Zjef zijn eigen tempo. Dit loonde want er was met de coach afgesproken om het tempo 8’35” aan te houden. De laatste 400m zette Zjef zijn eindsprint in om zo te eindigen in een mooie tijd van 8’33”28, 25” beter dan verleden jaar. De trainingsarbeid van de winter en de stage in Monte Gordo in Portugal werpt zijn vruchten af.

Volgende week staat de interclub op het programma waar de ambitie is om met de club in een hogere afdeling te geraken. Dan is de eerste blok voorbij en dan is de neus richting IFAM in Oordegem waar hij zijn 1500m gevoelig wil verbeteren.

Coach Luc…

 

27/04/2022 Goud en PR voor Indy Lagarde op PK piste scholen Limburg.

Drukke tijden voor Indy, na de 2-daagse afgelopen weekend op het PK in Tongeren moest ze aantreden voor de school waar ze les volgt. De bezige bij deed het weeral voortreffelijk, ook al ging het ietsje moeizamer dan in het weekend. Dit kwam door de snelle aanvangsronde die even snel was als in het weekend. Ook nu versnelde ze de laatste rechte lijn, maar de kaap van onder de 5’ was weer net iets te veel gevraagd. Het zit erin, maar het ritme gevoel zit er nog niet in, dit zal de volgende weken wel beter worden. Doch weer een PR en een eerste plaats in een tijd van 5’00”17, nu even trainen naar de Beker Van Vlaanderen toe (BVV).

 

Coach Luc…

24/04/2022 3x GOUD en PB’s op de tweede dag van het Provinciaal kampioenschap en PR’s op de 10 miles in Antwerpen.

Na de mooie prestaties van de eerste dag op het Provinciaal kampioenschap was het uitkijken wat de tweede dag ging geven, je weet nooit met een koers in de benen hoe de benen de dag nadien gaan reageren. Het weer was zonnig maar de wind stond weer strak en was een mede geduchte tegenstander. Maar toch werden er puike prestaties neergezet door de atleten die door de opsteker van gisteren super gemotiveerd waren.

 

Deze keer was het Indy Lagarde die als eerste aan de slag moest bij de scholieren vrouwen op de 800m. De opdracht was zo lang mogelijk de atleet van ADD trachten te volgen om zo de tijd proberen aan te scherpen. De atleet van ADD Marie Tijtgat ging snel van start en het was voor Indy alle zeilen bijtrekken om in de tred te blijven. Na 400m viel er een gaatje van circa 15m maar aan de laatste 200m werd de afstand terug kleiner op de koploper. Dit zag ook Indy en in de laatste 120m perste ze nog eens alles uit haar lijf om zo toch nog de overwinning naar haar toe te trekken met maar 1 tiende verschil. Voor inzet zeker 10 op 10, dit is karakter zoals de coach het graag ziet, lopen tot op de meet. Indy verbeterde haar tijd met maar liefst 8” naar 2’25”93.

Na Indy was het uitkijken naar junior Zjef Ceunen op de 1500m of hij de lijn kon doortrekken van de dag voordien, als coach was ik er gerust in want de opdracht was starten op tempo 4’05”. Goed ingeschat want Zjef vertrok aan dit tempo en viel niet meer stil en liep solo naar 4’05”17, een verbetering van 5,5 seconden. Dit is loon na een goede stage Zjef en nu de lijn doortrekken over het ganse seizoen.

 

De boog bij Jorne Vanherck stond toch wel een beetje gespannen na de bovenstaande prestaties, maar ook hij glansde maar hij kreeg het zeker niet cadeau. Het was Simon Ferson van LOOI die het tempo zeer hoog hield en het was voor Jorne op sommige momenten echt bijten om het wagonnetje te blijven aanhaken. Maar het lukt tot met het ingaan van de laatste ronde en dan weet je dat Jorne altijd iets meer kan. De laatste ronde nam hij over en perste er nog een laatste lange versnelling uit met winst tot gevolg in een tijd van 4’01”26. Dit had hij zelf niet verwacht en was natuurlijk blij met deze prestatie.

10 Miles te Antwerpen.

Ook op de weg werd er gepresteerd, zo gingen de dames Anneleen Van Der Schoepen en Karen Geysen hun conditie testen het massaevenement de 10 miles in Antwerpen. Altijd veel deelnemers aan de start en de sfeer langs de omloop is altijd leuk voor de atleten die daardoor soms over zich heen stijgen.

Karen vertrok vrij snel want halverwege de koers kwam ze door rond de 30’, hierdoor moest ze het tempo in de 2de helft een beetje laten zakken. Karen eindigde in een mooie en nieuwe PR van 1h03’48”. In het algemene klassement werd Karen 10de vrouw en haar categorie V35 werd ze mooi 3de.

Ook Anneleen liep een PR van 1’ en eindigde in een tijd van 1h09’04”, voor haar de 31ste plaats in het algemeen klassement en 9de in haar categorie en was tevreden van het resultaat. Anneleen had hier niet echt voor afgebouwd in de trainingen, ze loopt gewoon zeer graag deze wedstrijd.

Ik heb het de laatste dagen familiaal zeer zwaar gehad, maar het deed deugd om even men zinnen te verzetten door naar de wedstrijden te gaan zien, dank u wel aan de atleten voor de mooe wedstrijden.

 

Coach, Luc…

23/04/2022 Eerste dag Provinciaal Kampioenschap te Tongeren 1x Goud en 1x Zilver.

De Paasvakantie en voor de meesten atleten ook de stage zijn net achter de rug en met de lange inactiviteit van de normale atletiek op de piste na de Corona hunkeren de meesten om er in te vliegen en mooie tijden neer te zetten. Het kampioenschap heeft 2 dagen plaats in het complex te Tongeren, het was zonnig weer maar de wind stond vrij strak wat het moeilijker maakte om besttijden te lopen. Toch lukte dit met 2 medailles er boven op.

Het was junior Zjef Ceunen die als eerste aan de slag moest en dit op de 800m, niet zijn favoriete en beste afstand maar het is belangrijk als loper dat je snelheid is en onderliggende afstand goed afgewerkt word. De afspraak met de coach was om er van de eerste meter in te vliegen en het tempo zeer hoog te houden. Zjef nam direct de leiding en gaf deze niet meer af, 58” als doorkomst op 400m was genoeg om een klein gaatje te maken op de achtervolgers. Zjef moest niet tot het uiterste gaan en liep op een beetje reserve, morgen is er nog een 1500m, een nieuwe pr van 1’59”06. Meer dan tevreden keerde Zjef huiswaarts en meteen is de toon gezet voor de andere atleten vandaag en morgen.

De volgende aan de start was Indy Lagarde bij de scholieren dames, deze startte samen met de kadetten. Indy is nieuw in de groep en is heel gemotiveerd om de kennis met tips en tricks te gebruiken om mooie prestaties neer te zetten, ook dank aan de trainers van SCAN voor het vertrouwen om deze atleet verder te mogen begeleiden in de toekomst. Het ging snel, zeer snel… Het meisje van ADD, Marthe Nyssen trok de groep zo snel op gang dat de doorkomst op de 400m de doorkomst was voor een tijd onder de 4’35”. Het tempo zakte na 2 ronden, mede ook door de wind die ook een grote tegenstander was. Het werd toch nog een PR van net niet onder de 5’ in 5’00”83 en het zilver, bijna 4” achter het meisje van ADD. Morgen een iets minder favoriete afstand, de 800m, maar hier geld hetzelfde als voor Zjef, de snelheid is enorm belangrijk naar de toekomst toe.

 

Morgen is ook Jorne Vanherck van de partij op de 1500m, kan hij ons ook verrassen ?

Ook onze 2 dames Anneleen Van De Schoepen en Karen Geysen zijn aan de slag maar dan op de weg, nl de 10 miles.

Coach Luc…