31/12/2022 De laatste dag van het jaar word mooi afgesloten in Soest (NL) op de Sylvesterloop.

Al jarenlang trek ik als coach de laatste dag van het jaar naar de Sylvesterloop in het Nederlandse Soest. Toen van dat Joeri Jansen nog voor de “Blauwe Garde” liep en waar Kobe Anseeuw begeleider was van deze Belgische delegatie. Dit is één van de mooiste crossen die ik ken, goede organisatie, een omloop om van te smullen, over de duinen met mulle zand tot de mooie paden bergop, bergaf in de bossen. Alsook de mensen aan de micro zorgen ervoor dat het een feest is tijdens de wedstrijden. De dag voordien trokken we al naar daar om de nummers af te halen en de omloop te voet te verkennen en daarna de gebruikelijke wedstrijdvoorbereiding af te werken. De omloop zag er goed beloopbaar uit, maar de ganse nacht regen maakte het extra zwaar, de paden was op verschillende plaatsen één water en werd de ondergrond in het bos modderig.

Het was Indy Lagarde bij de scholieren dames die als eerste aan de slag moest gaan en dit over een afstand van 3200m. Indy maakte een goede start, maar bij de doorkomst van de eerste ronde over het mulle zand van de duin aan de aankomst zag je dat dit een moeilijkere moment was voor haar. Doch liet ze zich niet doen en kwamen ze met twee uit het bos strijdend voor plek zes waarna de zandheuvel nog moest komen naar de aankomst toe. Hier moest Indy de meerdere erkennen in de andere atleet en eindigde als 7de in de wedstrijd wat een mooie uitslag is.

Ondertussen stond Zjef Ceunen aan de start bij de junioren heren die gebrand was om de niet-selectie voor het Europees Kampioenschap door de val in Roeselare uit te wissen met een goede prestatie. Zjef had 6000m voor de boeg en dit over 3 grote rondes waar van bij de start goed voorin zat. Bij doorkomst na de 1ste ronde was een groepje afgescheiden van de achtervolgers die toch al enige afstand hadden moeten prijsgeven. Zjef draafde goed mee in het groepje en bij het ingaan van de laatste ronde versnelde Falco Aarts op het losse zand van de duinen rug. Zjef panikeerde niet en liep bij het aanvatten de kloof terug dicht en bij het uitkomen van het bos was het aan Zjef om te versnellen. Zjef maakte een gaatje en gaf dit niet meer af en won deze mooie wedstrijd + een mentale opkikker na Roeselare.

In de korte cross was het de beurt aan Jorne Vanherck en je kon de spanning op zijn gezicht aflezen. Gemakkelijk was de start niet want na +-50m een bocht van  90 graden naar links is met een grote groep niet niks. (zie foto) Jorne moest 2 rondes afleggen met in totaal 3200m, na de eerste kleine ronde van 1200m kwam Jorne door als 13de wat op zich al een goed resultaat is. Bij het uitkomen van de laatste ronde uit bos liep Jorne op een 8ste plaats en stormde hij de duin op naar de aankomst toe. Meer dan blij was hij met deze uitslag want 25” sneller dan vorige keer is een goede vooruitgang.

31/12/2022 Karel Teunkens wint de 10km in de Oliebollenloop te weert (NL).

Karel en vriendin Chris trokken de laatste dag van het jaar naar Weert (NL) om mee te lopen in de Oliebollenloop. Het leuke is dat iedereen na afloop van deze wedstrijd een zakje oliebollen krijgt.

Vriendin Christiane Croes was eerst aan de beurt op de 5km en het was al even geleden dat er nog een wedstrijd werd gelopen. Chris begon vlot aan de wedstrijd en ondanks de wind werd er een pr gelopen, met 31’57” en de 22ste plaats in de categorie W45 was ze best tevreden.

Karel startte in de 10km die verdeeld was over 5 ronden van 2km, dit op een zeer snelle omloop waar de wind en een heuveltje het tempo af en toe eruit haalde. Het was wat koffiedik kijken hoe de wedstrijd ging verlopen want de ziekte na de cross in Bree had er wel even ingezeten, alhoewel dat het op training al terug de goede richting in gaat was het even afwachten wat het op een wedstrijd ging zijn. De benen zaten niet fris door de kilometers van deze week maar uiteindelijk ging de wedstrijd nog vrij goed. Van bij de start zat ik een beetje alleen tussen 2 groepen, het werd dus een solo race van vlot tempo, waar na 8km een klein beetje verval kwam op het tempo. Toch keerde Karel tevreden naar huis als winnaar in de categorie M60 in een tijd van 37’36”, waar hij het sportjaar 2022 een goede afsluiter geeft, op naar de kampioenschappen van de winter nu…

Hiermee sluiten we seizoen mooi af en kunnen atleten en coach met een positieve noot 2023 induiken…