06/03/2022 Zjef Ceunen pakt Brons op het BK veldlopen in park van Laken te Brussel.

Dit weekend stond het Belgisch Kampioenschap veldlopen op
het programma, deze werd betwist in Brussel in de schaduw van het Atomium, het
park van Laken. Het was de gehele week droog geweest en hierdoor werd het een
snelle omloop met heel wat hoogteverschillen wat het niet gemakkelijk maakte
voor de atleten. Bovendien stond er een stevige koude wind die het nog
moeilijker maakte. Er was veel volk en de sfeer was goed, de mensen waren blij
dat er na de Covid perikelen terug buiten kunnen komen en dit zonder mondmasker
en werden getrakteerd op mooie duels.

Met 3 atleten trokken we naar Brussel en het was Senne
Hendrickx bij de 2de jaars miniemen die als eerste aan de start
kwam. Senne startte goed mee vooraan en moest in totaal 3 ronden afleggen en in
totaal 1800m. Het tempo lag ietsje te hoog en moest Senne een aantal plaatsjes
prijs geven, door de zwaardere omloop is op deze leeftijd een voordeel dat je
fysiologische al wat gevormd bent. Hier heeft Senne toch wel wat achterstand op
veel lopers, dus blijf er in geloven en proficiat met je 19de plaats
van de 78 aankomsten.

Jorne Vanherck zakte af naar Brussel om de korte cross te betwisten, door de studies werden er mindere trainingen afgewerkt dan voorzien en moesten we de lange cross links laten liggen. Jorne startte goed en kwam de eerste ronde door rond de 30ste plaats bij lopers waar hij nog in het begin van seizoen met kon wedijveren. Maar trainingen liegen niet en bij het ingaan van de 2de ronde van 3 zag je tijdens het oplopen van de heuvel dat het niet zijn dagje ging worden. Jorne verloor veel plaatsen met in de laatste 100den meters toch nog een flits op karakter en dit leverde een 60ste plaats op van de 163 aankomsten en de totale afstand van de korte cross was 3000m. Nu terug uw kilometers ophalen naar de zomer toe, dan komt alles terug in orde.

 

Voor junior Zjef Ceunen was het wachten tot de laatste wedstrijd van de dag en moest in totaal 5 ronden afleggen, één kleine en 4 grote met in totaal 6600m. Zjef was van plan om zich te verdedigen met hand en tand en was van bij de start te zien in de voorste gelederen. Het was Noah Konteh die de hele bende van 50 lopers op sleeptouw nam en in de tweede ronde was er een afscheiding, Noah en Zjef hadden afstand genomen van de concurrenten. Zjef ging mee met het hoge tempo van Noah en kreeg hierdoor een mooie voorsprong op de achtervolgers. Bij het ingaan van de 3de grote ronde moest Zjef los en moest toch even bekomen van het te snelle tempo waardoor er 2 achtervolgers terug kwamen met oa Mathis Lievens en Régis Thibert. Mathis nam het tempo over van Zjef waardoor Régis moest passen. Het werd snel duidelijk dat het tussen deze 2 atleten ging gaan om de volgorde van het podium aan te vullen. Juist voor het keren naar de laatste rechte lijn richting aankomst plaatste Mathis een versnelling waar Zjef geen antwoord had. Doch was Zjef blij om als eerste jaars junior mee het podia te mogen treden met deze 2 toppers. Dit was de kers op de taart en het podia zag er hetzelfde uit als op het Vlaams Kampioenschap. Nu de verdiende relatieve rust om dan het zomerseizoen aan te vatten.

 

Volgende week staat het BK halve marathon op het programma te Gent, hier 2 atleten aan de start met Anneleen Van Der Schoepen en Karen Geysen.

 

Coach Wouters Luc…