12/02/2023 Goud, zilver, ereplaatsen en ontgoocheling op het Vlaams Kampioenschap te Diest.

Afgelopen weekend werd het Vlaams Kampioenschap gehouden op het Provinciedomein “De Halve Maan” in Diest. Dit is een mooi recreatiedomein waar alle ingrediënten aanwezig zijn om een mooie veldloop te organiseren, heuveltjes, zandstrook, korte bochtjes, snellere stroken, kortom een omloop om van te snoepen. Enige nadeel is dat voor de supporters een overzicht moeilijk is om de cross te volgen. Voor de rest lag het erg droog bij en was het goed om te lopen.

De eerste aan de beurt van de trainingsgroep was Senne Hendrickx bij de kadetten jongens, deze groep bestond uit 99 deelnemers en moesten een afstand afleggen van 3570m. Senne die achterstand heeft in de training was deze keer vrij goed weg in de start, na 200m passeerde hij halverwege in de groep. Maar door omstandigheden van een mindere positie, 300m later waren er nog amper 20 atleten achter Senne, dus inhalen was de boodschap. Dit deed Senne ook want de eerste ronde van de 2, kwam hij als 55ste door. Senne had nog wat reserve want in de laatste ronde raapte hij nog een aantal atleten en eindigde nog goed wat een 46ste plaats opleverde in totaal en 12de Vlaamse atleet van zijn geboortejaar want deze koers liepen ze met 2 jaar tezamen waarvan Senne bij de jongste is. We zien een positieve evolutie en dat is het belangrijkste op dit moment, blijven volharden Senne, we komen er wel…

Na Senne was het de beurt aan 2de jaars scholiere meisje Indy Lagarde, die in totaal ook 3570m moest afleggen, hetzelfde als de kadetten heren. Indy die in de volle groeispurt zit moest noodgedwongen de trainingen wat aanpassen en vrijdag moest zij als studente op school een verplichte 5000m lopen op de piste waar ze haar beste kantje laten zien heeft door dit in een tempo van 4’08”/km in haar eentje af te werken. Maar geen uitvluchten, ze is nog jong en heeft nog tijd genoeg om er helemaal voor te gaan. Indy startte zeer snel en kwam als 15de door na de eerste ronde, maar naar het einde toe zat Indy een beetje door haar krachten en moest ze in de sprint nog een aantal atleten over zich laten gaan. Moe maar voldaan haalde Indy in totaal de 17de plaats en was ze 7de Vlaamse atleet in haar categorie. Goed meid, op naar het BK!

 

Bij de Masters +50 jaar was Karel Teunkens toch zenuwachtiger dan in de voorgaande koersen. Karel had tot nu toe geen enkel koers in zijn leeftijdscategorie verloren en dit gaf toch wel de nodige spanning. Wie Karel kent die weet dat hij van in de start er stevig tegen aan gaat, altijd een zeer snelle start. Nu ook en dit loonde want vanaf de eerste meters zat hij bij zijn in deze wedstrijd grootste concurrent, niet voor het Vlaams maar winnaar worden in de categorie M60. Voor het Vlaams bleek redelijk snel dat hij met niemand moest rekening houden, maar het werd een wedstrijd om de eer van eerste te worden in zijn leeftijdscategorie. De laatste ronde was voor Karel zelfs de snelste ronde en zo werd hij 13de algemeen en 1ste in de categorie M60, 9” voor de Waal Lucien Theys na een afstand van 4570m. Tot nu toe dus nog geen enkele wedstrijd verloren in zijn categorie, mooi seizoen Karel.

 

In de korte cross was het uitkijken naar Jorne Vanherck, die aan een sterk seizoen bezig is. Een jaar geleden nog volledig op de 800m en nu stilaan werkend naar de langere afstand. Jorne liet zich al opmerken in de langere crossen en ook het resultaat op de korte cross in Soest (NL) gaf hem vertrouwen in deze wedstrijd. Jorne startte zeer snel en moest zelfs even terug gas terugnemen omdat het zo snel ging. Maar wie Jorne kent die weet dat je met hem pas klaar bent als je over de eindmeet bent. In de laatste ronde versnelde hij en kwam mooi als 11de over de meet niet ver achter de profs en atleten die al een mooi verdienste achter hun naam hebben staan. Jorne is immers geen student meer en moet alle dagen werken en zijn trainingen afwerken in de latere avond. Dus zeer blij was hij met dit resultaat met maar 23” achter de winnaar.

Ook in de volgende reeks keken waren de verwachtingen hoog en gespannen met Zjef Ceunen bij de juniors heren. Zjef draaide de eerste ronde goed mee en liep zelfs mee aan kop, maar in de 2de ronde blokkeerde volledig zijn benen en moest hij volledig de rol lossen van de kopgroep. Het werd een totale offday en Zjef kon ook naar het einde toe geen vuist maken. Ontgoochelend toch wel want hier werd door atleet en trainer veel meer van verwacht. Zjef eindigde in totaal 16de en 9de Vlaamse atleet. Het is nu even afwachten en hopelijk is er snel duidelijkheid wat er aan de hand is na een bezoek bij de dokter. Dit is zeker niet leuk, voor niemand, maar dit hoort bij het sporten, vallen en opstaan en hierdoor sterker worden.

 

Ook Tommy Kinders bij de masters M35, die de intervaltrainingen mee doet in de trainingsgroep stond met gespannen zenuwen aan de start. Als afstandsloper is het niet zo evident om te crossen, maar het is nodig om uw snelheid en weerstand te onderhouden op de kortere afstand, maw men moet de cross niet gebruiken als doel op zich maar als middel om uw harder te maken voor de langere afstanden. Maar Tommy startte goed en kon het tempo vrij goed aanhouden. Tommy eindigde mooi 4de in totaal en 2de Vlaamse in de categorie M35. Mooi resultaat Tommy…

 

Als coach kan ik niet helemaal tevreden zijn maar toch moeten we de positieve noot onthouden en tevreden zijn met de gehaalde medailles en dicht ereplaatsen…

 

Coach Luc…